Cat de grasi putem sa fim?

By: Arlene

Am un amic care, la 1,80 metri are 140 de kilograme. Fireste, a ras de mine, care, la un pic peste suta de kilograme, am inceput sa ma agit.
Intrebarea care se pune e urmatoarea: cat de grasi avem voie sa fim? Care sunt limitele intre care putem sa oscilam?
Pana cand voi incerca sa raspund la aceste intrebari, va ofer doua articole extrem de interesante. Poate va pun pe ganduri.

Obezitatea ucide

Australia a devenit cea mai supraponderala natiune din lume, cu 9 milioane de adulti considerati obezi sau supraponderali, potrivit unui nou raport dat publicitatii in aceste zile.
Potrivit statisticii recente, australienii i-au depasit pe americani la capitolul obezitate si ar putea deveni, in viitor, “bomba cu grasime” care ar putea duce la inregistrarea a 123.000 de decese premature in urmatoarele doua decenii.

Daca nu se evita criza, expertii in nutritie au avertizat ca ar putea creste costurile cu sanatatea pana la 6 miliarde de dolari anual si 700.000 de oameni ar putea fi spitalizati cu infarct, atac cerebrale sau probleme cu circulatia sangelui din cauza excesului de greutate. Ultimele cifre arata ca 4 milioane de australieni (26% din populatia adulta) sunt acum obezi, comparativ cu 25% dintre americani.

Alti 5 milioane de locuitori ai Australiei sunt considerati supraponderali.

Sursa: presaonline.ro

Daca Australia vi se pare departe, cititi ce se petrece in Romania. In esenta, suntem la fel de grasi!

Unul din patru români e obez. Ne plac ceapa şi carnea grasă
Ciorba – principalul fel de mâncare preferată de români, fie că este doar din legume sau conţine şi carne

În România, o persoană din patru este obeză, iar una din două are probleme cu greutatea, potrivit ultimelor date furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Specialiştii atrag atenţia că numărul adolescenţilor care sunt obezi este în creştere, iar junk food-ul, lipsa de mişcare, mirajul computerului şi statul prelungit la televizor au dus la apariţia kilogramelor în plus, atât la copii, cât şi la adulţi. Nutriţioniştii spun că din alimentaţia sănătoasă nu trebuie să lipsească fructe, legume şi carne cât mai slabă.
Dar cât de sănătos mănâncă românii? Ultimele studii despre obiceiurile alimentare ale românilor confirmă concluziile specialiştilor nutriţionişti contactaţi de Gândul: se caută carnea ieftină, bogată în colesterol.
Astfel, din cauza puterii scăzute de cumpărare, dar şi a lipsei de educaţie în materie de cumpărături, peste 75% dintre români îşi aleg produsele alimentare având preţul ca unic criteriu de selecţie, spune preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu. Consumul de carne este direcţionat în proporţie de 60% spre cea de pui. La prima vedere, decizia pare a fi sănătoasă, însă aproape trei sferturi dintre consumatorii de carne de pui aleg produsele cele mai ieftine, cum ar fi aripioare, pipote, inimi, cu un conţinut mai mare de colesterol, explică Frumosu. „Situaţia este similară şi în ceea ce-i priveşte pe cei 25% dintre români care aleg carnea de porc. Cel mai bine se vând coastele, spata, pieptul, produse care conţin foarte multă grăsime, ceea ce duce la obezitate, creşterea trigliceridelor şi a colesterolului”, a declarat el pentru Gândul. În fine, 15% din piaţă este reprezentată de carnea de vită, cea de oaie fiind consumată foarte rar, aproape exclusiv de sărbătorile de Paşte.
Şi în privinţa mezelurilor, preţul este cel care determină decizia de cumpărare.
„Acelaşi salam de vară, de exemplu, poate fi cumpărat la preţuri extrem de diferite. Diferenţa este dată de coţinutul de carne şi slănină din fiecare produs”, a mai spus Frumosu. El a adăugat şi diferenţa de preţ dintre un salam mai uscat, care a stat mai mult timp la uscat şi afumat şi conţine mai puţină apă. „De asemenea, mezelurile cu termen de valabilitate foarte mare conţin mai mulţi aditivi alimentari, mai multe E-uri, pentru a putea rezista mai mult. Aceste substanţe, chiar dacă nu sunt cancerigene, fiind utilizate în industria alimentară, determină însă o alimentaţie mai nesănătoasă”, a adăugat Frumosu.
Potrivit liderului sindical, o altă problemă de alimentaţie a românilor o constituie lipsa de diversificare. „În loc ca, la o masă, să mănânce şi puţin salam, şi puţină brânză, şi o roşie, românul îşi cumpără 200 grame de parizer şi o pâine, pentru că este mai ieftin”, a conchis Dragoş Frumosu.
Mencinicopschi: „Mâncăm prea multe grăsimi”
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune că mâncăm prea multe grăsimi. „Trebuie să ştim ce să alegem, mai ales în materie de carne. Carnea de pui poate fi foarte uşor de degresat, se îndepărtează pieliţa. La porc, vită sau oaie acest lucru e imposibil. Aceste tipuri de carne au grăsime printre fibre”, a explicat pentru Gândul prof. dr Mencinicopschi. Specialistul completează că mezelurile au un conţinut ridicat de grăsime, „mai ales cele ieftine, care au în compoziţia lor până la 30% grăsimi. Un procentaj mai mare de grăsimi îl găsim în cârnaţi, care sunt extrem de periculoşi pentru sănătatea noastră”.
Românii – mari consumatori de ceapă
Potrivit unui studiu dat publicităţii ieri, ceapa, cartofii şi carnea de pui sunt alimentele nelipsite din alimentaţia zilnică a românilor. Astfel, 36% dintre români afirmă că ceapa este principalul ingredient atât la masa de prânz, cât şi la cină. Mai mult, potrivit statisticii, 29% dintre români au declarat că printre alimentele nelipsite de la masa zilnică se numără cartofii, iar 22% dintre conaţionali au răspuns că mănâncă zilnic morcovi.
Deşi suntem recunoscuţi ca fiind un popor ce consumă preponderent mâncăruri tradiţionale pe bază de carne de porc, românii declară că sunt mari amatori de carne de pui sau găină, astfel că 22% dintre mâncărurile gătite pentru prânz şi cină conţin acest tip de carne. De asemenea, ciorba este principalul fel de mâncare preferată de români, fie că este doar din legume sau conţine şi carne. În acelaşi timp, potrivit datelor, românii consideră că adoptă un stil de viaţă sănătos, deşi doar 62% dintre aceştia iau micul dejun, în timp ce restul sar peste prima masă a zilei. Studiul a fost comandat de Maggi şi efectuat de Research International, pe un eşantion de 806 persoane, la nivel naţional, cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani, în perioada februarie-martie.
Info România ocupă locul trei în UE la obezitate
Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în România sunt peste 4,5 milioane de obezi, şi doar 10% dintre aceştia merg la un control medical, iar numai unu la sută dintre ei sunt incluşi într-un program naţional de educaţie împotriva obezităţii. Astfel, aceste date ne clasează pe locul trei în Uniunea Europeană la capitolul obezitate. Mai mult, OMS arată că Anglia şi Polonia ocupă primele două locuri, în timp ce locul patru este ocupat de Germania, iar locul cinci de Cehia. Conform clasificării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, persoanele cu un indice de masă corporală între 25 şi 29,9 se definesc ca fiind supraponderale, iar cele cu IMC egal sau mai mare de 30 sunt obeze.
Sursa: ziarul Gandul

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: