Alergand spre nicaieri

By: M. O.

Am testat si mitul slabirii prin alergare. Si vreti sa stiti ceva? Nici de data aceasta nu am avut rezultate! Incepeam sa inteleg de ce se descurajeaza oamenii atunci cand incep o cura de slabire. Dietele sunt complicate, iar sportul functioneaza greu sau deloc.

Ramanand la alergare: de ce nu slabim alergand? Vedem la TV atleti supli, uneori numai fibra si os si ne spunem: Normal ca arata asa, la cat alearga! Insa nu e vorba numai de miscarea in sine, ci si de alte multe criterii.

Niciun antrenor din lumea asta nu va alege, in cadrul unui proces de selectie, un butoias cu picioare scurte pentru a-l face sprinter! Un studiu italian indica faptul ca un atlet de nivel mondial care alearga cei 42,2 kilometri la proba de maraton arde 100 de grame de grasimi! Mai departe, un marsaluitor ce parcurge 50 de kilometru poate sa “topeasca” 200 de grame de lipide, in vreme ce un ciclist poate scapa de 30 de grame de grasime dupa 100 de kilometric, la o viteza maxima de 30 de kilometric pe ora.

Studiul insista ca e vorba despre atleti de varf, superantrenati, cu trasaturi genetice care le permit sa atinga performante inaccesibile majoritatii. In cazul lor, metabolizarea acizilor grasi survine inca din primele minute. Pentru noi, oamenii obisnuiti, situatia e mult mai complicata. Organismul unui incepator e foarte posibil sa nu utilizeze acizi grasi intr-o sesiune aerobica (alergare, inot, ciclism) tocmai pentru ca nu e in masura sa-si optimizeze rezervele energetice. Acesta tinde sa utilizeze carbohidratii, chiar si atunci cand ritmul miscarii e lent si, teoretic, ar trebui sa “intre” pe consum de grasimi.

Explicatia e simpla: folosirea carbohidratilor ca resursa necesita o cantitate mai mica de oxigen in comparativ cu prelucrarea grasimilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: