Dieta Staley – Cosgrove

By: Arlene

Charles Staley si Al Cosgrove sunt doi dintre cei mai in voga dieteticieni din Statele Unite. Nu vreau sa pierd timpul, enumerand vedetele de care se ocupa cei doi. Nu asta conteaza. Voi trece direct la principiile alimentare stabilite de cei doi, mai ales ca sunt in directa legatura cu sportul.

Ce presupune acesta dieta?

1. Reducerea la minim a consumului de carbohidrati rafinati. Aici sunt enumerate painea, pastele, orezul alb, cartofii, cerealele, dulciurile si biscuitii. Aceste produse trebuie consummate in cantitati cat mai mici, daca se poate deloc, in partea a doua a zilei. Cand, se stie, acumularile de “rezerve” sunt mai probabile decat dimineata. O masa, oricat de copioasa, luata dimineata, va fi epuizata complet de organism, in vreme ce o masa copioasa seara, se va depune. E celebru exemplul cu merele. Din doua mere mancate seara, unul va fi ars, iar celalalt va fi pus deoparte.

Carbohidratii – mai cunoscuti, poate, sub denumirea “glucide” (din greaca, unde glucos inseamna dulce) – sunt substante formate din carbon si apa. Se gasesc in principal in alimentele de origine vegetala si reprezinta principala noastra rezerva de energie in timpul activitatilor fizice intense. Dupa ce sint transformati in glucoza, pot participa la trei procese metabolice diferite: pot fi utilizati de cellule pentru a produce energie; pot fi inmagazinati in rezerve hepatice si musculare sub forma de gligogen; pot fi transformati in grasime si depozitati ca atare! Asadar, nu doar carbohidratii rafinati sunt, teoretic, periculosi, ci si cei de baza. Daca vom manca un kilogram de mere seara, inainte de culcare, putem fi siguri ca vom contribui, in timp, la cladirea unui strat adipos frumusel.

Secretul sta in limite. Ceea ce, de altfel, sutine si Staley.

2. Acelasi Staley spune ca fiecare masa trebuie sa contina o sursa de fibre, cu exceptia celei de dupa antrenament. Aceasta din urma trebuie redusa, in opinia americanului, la o bautura cu carbohidrati si proteine. Pe acest ultim aspect nu voi insista, pentru ca m-am ferit mereu de suplimentele nutritive. Nu cred in ele!

Ei bine, pentru ca veni vorba despre fibre, acestea sunt prea importante pentru a trece atat de usor peste acest subiect. Fibrele alimentare – adica acele parti ale alimentelor de natura vegetala pe care corpul nostru, culmea!, nu poate sa le asimileze – au un rol fundamental.

Sa o luam pe rand. Fibrele trebuie cautate in fructe, verdeturi, cereale, nuci si seminte, legume. Nu aduc niciun aport caloric, pentru ca nu sunt digerate. Cele doua tipuri de fibre, solubile si insolubile, au un rol formidabil in curele de slabire.

Astfel, fibrele solubile contribuie la reducerea colesterolului si scad glicemia, incetinind absorbtia carbohidratilor, iar cele insolubile regleaza digestia, avand o actiune anticancerigena si detoxifianta.

O serie nesfarsita de boli sunt associate dietelor cu un continut limitat de fibre. Mai intai, cele metabolice, inclusive obezitatea, diabet, guta, calculi reanli si biliari. Urmeaza cele cardiovasculare si respiratorii, de la embolia pulmonara, la tromboza venoasa profunda si venele varicoase, la hipertensiune, infarct, etc. Relevant, nu? Mai sunt si bolile colonului, de la cancer la hemoroizi, de la apendicita la colita ulceroasa, dar si, surprinzator, poate, bolile aparatului bucal, pe lista fiind si banala carie! Bolile autoimmune, anemia pernicioasa, hipertiroidismul si multe altele pot fi correlate, sustin medicii, lipsi fibrelor din alimentatie.

Nu m-as fi gandit niciodata! Pe de alta parte, o cantitate prea mare de fibre poate determina o reducere a asimilarii fierului si calciului in organism, doua afectiuni fiind puse in relatie cu respectivul exces: boala lui Crohn si sindromul colonului iritabil.

Dieteticienii sustin ca 25 de grame de fibre pe zi reprezinta cantitatea optima. De unde le luam, insa? Din cereale, legume, fructe si verdeturi.

Astfel, continutul de fibre ar fi urmatorul:

Pentru cerealele rafinate: de la 1 la 3 grame pentru fiecare 100 de grame de produs.

Cerealele integrale: de la 6 la 10 grame pentru 100 de grame de produs.

Legumele: de la 5 la 8 grame.

Fructele seci: de la 5 la 12 grame!

Fructele proaspete: de la 1 la 4 grame.

Verdeturile: de la 1 la 8 grame.


Se insista, insa, ca fibrele sa fie cautate in special in fructe si legume, care trebuie consummate zilnic, si mai putin in asa-zisele produse “bogate in fibre”, de la biscuiti la dulciuri, etc.Care ar fi cantitatile? 750 de grame de fructe si verdeturi acopera necesarul de fibre.

3. Mesele, spune americanul, trebuie sa fie, numeric, 5 sau 6 pe zi, o dat= la trei ore. „Programati-va mesele ca pe o intalnire cu voi insiva”, spune Staley. Cu alte cuvinte, concentrate-va asupra mesei, nu cititi ziarul si nu va uitati la TV atunci cand mancati.

4. Aceste mese sunt, totodata, prilejul de a va „blinda” cu 2,2 grame de proteine animale pe kilogram de masa musculara. Pentru o persoana de 90 de kilograme, exemplifica Staley, si care are 15 procente de masa grasa, este nevoie de 170 de grame de proteine animale pe zi, respectiv de 5 mese a cate 34 de grame de proteine.

5. Necesarul de apa este de cel putin 3 litri pe zi pentru o persoana de 70 de kilograme.

6. Atentie la sursele ascunde de grasimi si de sare, cum ar fi cele din condimente, de pilda!

7. Ca sa slabiti, insista de data aceasta Cosgrove, calculati valoarea calorica a alimentelor pe care le consumati. Daca grasimile din corp nu scad, trebuie sa scadeti usor nivelul caloric sau sa mariti ritmul activitatilor fizice. Incercati sa determinati care e necesarul dvs. de calorii pentru a intelege ce si cat puteti manca.

8. Fast food? intreaba Cosgrove. Tot el raspunde: da. Se numeste sandvici cu pui la gratar, nimic prajit!

9. Cerealele sunt considerate cel mai prost tip de alimente cu putinta. „Contin niveluri ridicate de calorii, zahar si zero proteine si fibre”.

10. Puteti consuma grasimi saturate, insa in cantitati moderate. Evitati condimentele, carnurile si mancarurile prajite, specialitatile chinezesti, sosurile.

11. Orice aliment e bun pentru curele de slabire. Conditia e una singura: mancati putin. Ganditi-va ca a fi flamand e ceva de dorit. Foamea semnaleaza ca organismul are nevoie de energie. Daca nu o ia din exterior o va lua din interior, utilizand grasimea ca pe o resursa energetica.

12. Cosgrove insista: daca mancati prea mult la o masa, nu o modificati pe urmatoarea in tentativa de a compensa. „Tot ce veti reusi sa faceti va fi sa stricati doua mese”, avertizeaza americanul.

Sfaturi de bun-simt as zice. Incercati sa le aplicati, sigur vor da rezultate. Am experimentat pe pielea mea si merge. OK, am insistat cam mult pe fibre. Acesta din cauza ca, pana recent, nimeni nu vorbea de ele. Incidenta cancerului de colon sta marturie!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: