Riscurile obezitatii

By: Doctor Ox

Serban Damian este in acest moment numarul 1 in Romania pe probleme de sport si nutritie. Medic specialist in medicina de familie si acupunctura, Damian este singurul roman care a absolvit cursul de nutritie sportive al Comitetului Olimpic International. Este de asemenea instructor de culturism si fitness, acreditat de federatia de specialitate, masseur profesionist si professor la Facultatea de Educatie Fizica si Sport, unde a sustinut cursuri postuniversitare pe probleme de stretching si shiatsu. In 2008 a pus bazele RoClub Maraton, primul club de alergare din Romania. A participat el insusi, pana in 2009, la 8 maratoane. A publicat doua carti: “Stretching, esentialul flexibilitatii” si “Super Fit. Esentialul in fitness si culturism”. A colaborat cu mai multe reviste de specialitate, dar si cu cele mai importante televiziuni din Romania.

Iata de ce consider ca parerea sa despre obezitate si riscurile pe care le implica pentru sanatate este una deosebit de pertinenta.

Asadar, ce spune doctorul Serban Damian?

  1. Ca o persoana ce are 40 la suta peste greutatea normala este de doua ori mai predispus sa moara premature decat o persoana cu greutatea normala.
  2. Obezitatea are legatura cu: afectiunile cardiovasculare si cu infarctul miocardic, cu hipertensiunea arteriala, cu diabetul, cu diferite forme de cancer, cu litiaza biliara, cu osteoartrita, cu guta cu apnea de somn (oprirea respiratiei in timpul somnului) si cu astmul bronsic.
  3. Predispozitia genetica la anumite afectiuni este accentuata de obezitate. Astfel, spune doctorul, oamenii care au rude apropiate ce sufera de boli de inima ori diabet au sanse mai mari sa le faca daca sunt obezi!
  4. TEnsiunea arteriala ridicata, nivelul ridicat al colesterolului, glicemia crescuta sunt semnalele de avertizare ale unor boli associate cu obezitatea.
  5. “Din fericire, chiar si o scadere in greutate de 5 – 10 kilograme poate adduce imbunatatiri semnificative pentru sanatate, ca de exemplu scaderea tensiunii arteriale, ca`de exemplu scaderea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol”.

Sinteza facuta de doctorul Serban Damian pe relatia dintre obezitate si bolile favorizate de aceasta e relevanta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: