Fanaticul McKinless. Reguli pentru perioadele de stagnare

by: M. O.

Asadar, Mc Kinless, un sportiv prea putin cunoscut in Romania, dar cu o oarecare faima in SUA, propune o serie de reguli de aplicat in inevitabilele perioade de stagnare.

1. Mariti viteza

Efectuati antrenamentele mai rapid. O modalitate scoasa in evidenta este cea a circuitelor. Este folosita atat in culturism, cat si in alte sporturi. Alegeti 4-6 exercitii, cere Mc Kinless, si executati o serie completa pentru fiecare dintre acestea. Pana la epuizare, cu o pauza cat mai mica, dar cu atentie la modul corect de efectuare a miscarilor. Repetati de trei ori circuitul.

2. Eliminati ce nu functioneaza

Daca un exercitiu va creeaza probleme, incluzand accidentarile,si nu va aduce nici un beneficiu, renuntati la el. Nick vine cu un exemplu personal, demontand inca o data mitul exercitiului-rege din culturism, impinsul cu haltera din culcat. „Am scos din schema impinsul din culcat cu haltera din cauza unei accidentari”, revine Nick.

„In plus, acest exercitiu nu m-a ajutat prea mult sa-mi dezvolt pectoralii. Prefer sa fac flotari la paralele cu un interval mediu de repetari, 10-20, sau flotari clasice, de fiecare data cu o greutate adaugata. Obisnuiam sa fac din cand in cand o serie dura, in deschidere, de fluturari cu ganterele. Din pacate, reveneau aceleasi probleme, la umar. Fluturarile raman un exercitiu excelent, dar sfatul meu e sa nu fortati extensia. Lasati sa coboare ganterele doar pana la un nivel paralel cu solul sau facesi aceste fluturari chiar pe jos, pentru a avea un punct ferm de pornire, respectiv de oprire, in miscari”.

3. Repetarile trisate

Merita? Cei mai multi dintre culturisti spun ca da. Nick este de aceeasi parere. Exemplul sau e legat de indreptarile cu haltera, un exercitiu adresat unei game extrem de vaste de muschi. Pentru cei care nu pot efectua miscarea de jos, se impune ridicarea acesteia pe un suport, intr-o pozitie ce permite executarea ridicarii pana la indreptarea completa a spatelui. De aici se poate cobori haltera pana la sol sau se poate opta, o vreme, pentru „trisari”. Adica semiindreptari. Este necesar ca acestea sa fie doar o faza tranzitorie, de castigare a fortei si flexibilitatii, catre executarea corecta a exercitiului.

„Imi plac la nebunie indreptarile. Vreau sa le fac mereu cu greutati tot mai mari. Mai exista insa o metoda, pentru aceia dintre voi care cauta aventura. Incercati macar o data sa efectuati intr-o serie nu 10-20 de repetari, nu 30-50, ci 100! Corecte, nu trisate”

Nick Mc Kinless

4. 50 la suta forta, 50 la suta intensitate

Nick sustine ca este o buna metoda pentru final. Dupa o sesiune de forta, greutatea de pe bara se reduce cu 50 la suta pentru un numar de repetari ce duce la epuizarea completa a muschilor. De pilda daca ati efectuat o sesiune axata pe indreptari, cu 180 de kilograme / 20 de repetari, reduceti la jumatate greutatea, pentru a efectua un minim de 30 de repetari! Va fi greu sa treceti la urmatoarele exercitii programate in acea zi de antrenament.

5. Antrenamentul cu un singur brat

„Antrea\nd pe rand bratele va permite sa va concentrati mult mai intens pe miscare si sa cresteti forta musculara. Pentru ca un atlet ce reuseste o indreptare cu un singur brat cu 135 de kilograme, cu doua brate va reuti, cu siguranta, mai mult decat dublu, adica 230 de kilograme”, afirma Nick, care foloseste un singur brat la exercitii pe care – unele dintre ele – nici nu vi le imaginati: tractiuni la bara, ramat, impins, alaturi de clasicele exercitii pentru bicepsi sau umeri. De asemenea, face flotari pe un singur brat.

6. Mergeti pana la epuizarea musculara

Nick nu pierde vremea in sala. Sfatul sau pentru avansati este sa incerce la fiecare sesiune de antrenament sa forteze la maxim grupa lucrata. „Daca nu reusiti, imi pare rau, ati gresit sportul!”, declara Mc Kinless, adaugand: „Nu vreau sa va schimb personalitatea, nici sa deveniti rai si irascibili pe strada. Dar cand lucrati cu greutatile, fiti salbatici, agresivi si complet concentrati pe ceea ce trebuie sa faceti”. Americanul vorbeste aici si despre seriile de 50 de repetari, in cazul genuflexiunilor si al indreptarilor, idee deloc noua, dupa cum vom putea observa mai incolo.

Va urma.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: