Nebunie? Poate ca nu!

by: M. O.

Numarul 5 este obsesia lui Pavel Tsatsouline, omul cu kettlebells, despre care am sa vorbesc nu doar aici, ci si ceva mai incolo. In cartea sa, „Beyond Bodybuilding”, care face epoca in Statele Unite si in Europa, Pavel propune un antrenament alternativ, pe 5 saptamani, menit sa stimuleze forta. Insista pe intensitate, nu pe volum, asa ca sedintele vor fi scurte, intense, cu maxim de beneficii la capitolul forta.

Acest program impune oprirea rutinei obisnuite, la care se poate reveni, insa, dupa 5 saptamani. Daca mai aveti chef, spune, ironic, Pavel.

„Adevaratul antrenament pentru forta nu are in prim-plan muschii, ci mintea. Insa, natural, exista o practica specifica in antrenamente. Cum va imbunatatiti serviciul la tenis? Mergeti pe teren o data pe saptamana si loviti pana cand mingile voastre nu mai pot rani o musca bolnava si pana nu mai puteti ridica bratele?  Nu. Veti merge cat mai des posibil, ideal in fiecare zi, si loviti pana cand serviciul vostru devine prea lent. De ce sa nu faceti la fel cu greutatile din fier? A functionat pentru Arthur Saxon, care a ridicat 200 de kilograme cu un singur brat, va functiona si pentru voi”

Pavel Tsatsouline

Rusul, consultant al armatei si marinei Statelor Unite, spune ca greutatile ce utilizeaza maxim 80 la suta din forta totala sunt cele mai potrivite, pentru ca tehnica trebuie sa fie perfecta.

Asadar, mai bine o repetare cu 160 lai\mpins, corect efectuata, decat una cu 180 de kilograme chinuita. Nu se merge pana la epuizare, e mai bine sa ramana „in rezerva” una sau doua repetari.

Antrenamentele pentru forta implica greutati mari, ce permit efectuarea unui numar de una pana la sase repetari. Pavel vorbeste despre un interval ideal, cel intre 4 si 6 repetari, cu pauze generoase intre serii. De asemenea, sustine ca impartirea unui antrenament pentru forta in unitati mici e foarte productiva. Si explica: „O serie de 5 repetari in fiecare zi e mai buna decat 5 serii de cate 5 in 5 zile consecutiv. E o opinie contra curentului in bodybuilding, dar banuiesc ca va intereseaza mai mult castigul pe care vi-l ofera antrenamentul decat altceva”.

Principii de antrenament:

1. Alege 5 exercitii de baza pentru tot corpul.

2. Antreneaza-te zilnic, de luni pana vineri.

3. Fa doar o serie de 5 repetari pentru fiecare exerci]iu.

4. Concentreaza-te pe muschi, fa-i sa ramana in tensiune, executa fiecare miscare perfect.

5. Ia-o usor in a 4-a saptamana, lucreaza cu greutati mici. Reia rutina in a 5-a, dar schimba programul. Vei vedea mai jos in ce fel.

Tsatsouline admite: „Daca faceti o singura serie de 5 pentru un singur exercitiu, va fi cu adevarat dificil sa va intrerupeti antrenamentul. Mai ales intr-un moment in care va veti simti foarte bine. Dar functioneaza! La finalul antrenamentului trebuie sa te simti mai puternic decat inaintea lui”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: