Dublul antrenament

by: M. O.

In Statele Unite, dublul antrenament nu mai e demult o tehnica revolutionara. Europa, in schimb, este reticenta. In multe cazuri, inclusiv la nivel avansat, aici se lucreaza in continuare ca in urma cu 20 de ani, pe scheme cu trei sau patru sesiuni pe saptamana, pe sistemele all inclusive ori piept, bicepsi, tricepsi / umeri, spate, abdomen, picioare. Si ideea de antrenament e diferita: in Statele Unite se merge pe masa si definire la acelasi antrenament. In Europa se pune accent pe masa, pentru ca, in perioadele competitionale, sa se insiste pe definire. In acest ultim caz se ajunge la situatii extreme, cum ar fi deshidratarea extrema sau slabirea generala a organismului.

Ce este dublul antrenament? In cateva cuvinte, acesta se refera la o sesiune dimineata, la scurt timp dupa trezire, si la una seara. Se lucreaza, dimineata, o grupa musculara, iar seara, doua grupe.

Un posibil antrenament e urmatorul:

Luni: dimineata – bicepsi, seara – umeri, picioare;

Marti: dimineata – tricepsi, seara – piept, spate;

Miercuri: dimineata – bicepsi, seara – picioare, abdomen;

Joi: dimineata – tricepsi, seara – umeri, spate;

Vineri: bicepsi, seara – piept, spate;

Sambata: tricepsi, seara – umeri, picioare, abdomen.

Sistemul e simplu. Dimineata, inainte de merge la serviciu, faceti un drum la sala. Sau lucrati acasa! Antrenamentul nu va fi unul foarte solicitant. Va va oferi in schimb tonus, atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic. Seara, dupa orele de serviciu, reveniti la sala pentru antrenamentul propriu-zis.

Oricum, antrenamentul dublu nu trebuie sa devina o constanta. E o metoda care functioneaza o perioada, sa zicem trei luni, dupa care se trece la un alt program. Dupa alte trei luni, se poate reveni la acest sistem.

Altfel, se ajunge la supraantrenament. Corpul este supus unei intense cheltuieli energetice, care, avertizeaza unul dintre specialitti, dr. Christian Saladin, desi contribuie la ameliorarea calitatii musculare, poate comporta un stres fizic si psihologic de natura sa conduca la supraantrenament.

Christian Saladin propune si o rutina in care dimineata nu mai e rezervata antrenamentului lejer, ci unuia la fel de solicitant ca si cel din partea a doua a zilei. Iata programul:

Luni, miercuri si vineri:

– dimineata: piept, tricepsi, picioare.

– dupa-amiaza: spate, bicepsi si abdomen.

Marti, joi si sambata:

– dimineata: spate, antebrate si abdomen.

– dupa-amiaza: picioare (anterior), picioare (femural) si abdomen.

Impartirea e discutabila, dar ordinea grupelor poate fi schimbata. De altfel, nici un sportiv nu va pastra in antrenament vreun exercitiu ce nu functioneaza. Nu mancati, daca gustul e infect!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: