Cei mai puternici oameni din lume. Ep. 1

by: D.B.

Nu voi vorbi despre atletii de azi, pentru ca nu as putea evita o discutie despre dopaj si suplimente nutritive. Ii prefer pe cei de altadata, de la Depuis la Grimek (foto ifbb.com), sportivi cvasinecunoscuti acum, insa eroi in vremurile in care au trait. Pe cei care, pentru a-si inatari fortele, beau un litru de bere ori inghiteau 10 grame de ulei de masline. Pe cei care se antrenau de multe ori ridicand butoaie si saci sau greutati improvizate. Pe artistii de la circ, vedetele de altadata, care urcau pe scena alaturi de femeia cu barba, omul cu doua capete si alte asemenea ciudatenii. Ii prefer pe primii culturisti, pe controversatul Sandow si pe fanaticul Treolar. Si pe ultimul dintre clasici, John Grimek, cel care avea in corp un procent de grasime de 7 (sapte) la suta! Si se mai spune ca halterele sunt inutile in curele drastice de slabire. Prostii!

Dupa ce doctorul Ziegler a popularizat steroizii, nimic n-a mai fost la fel. Iata de ce nu mai intereseaza aici nimic din ceea ce s-a petrecut dupa anii ’50. In parte, ceea ce urmeaza sa scriu, in mai multe episoade, se confunda cu protoistoria halterelor si a culturismului. Nu voi merge insa pana in antichitate ci voi cobori cu cel mult 400 de ani.

Antoine Hippolyte Triat (1813 – 1881)

Cand, la 1849, Triat deschidea prima sala de cultura fizica din Paris, el raspundea necesitatilor unei epoci. Trebuie spus ca aceasta sala avea trei sectiuni bine delimitate: una pentru barbati, alta pentru femei si o a treia pentru copii!

Iata de ce e greu sa spunem despre Sandow ca e parintele culturismului. Triat era el insusi un atlet foarte bine pregatit, ridicand cu o singura mana o bara de 84 de kilograme, celebra pentru ca una dintre bilele atasate era mai grea decat cealalta. De altfel, secolul al XIX-lea este unul al veritabililor “strongmani”, oameni care au impus recorduri greu de egalat pana azi.

Insusi Triat era un admirator al lui Jean Depuis (1791 – 1888), fost soldat al lui Napoleon si luptator de balci, despre care se stie ca se antrena asiduu cu haltere, gantere si bile de fier, ultimele “imprumutate” din Est, unde rusii aveau competitii de gen mentionate in documente inca de la inceputul Evului Mediu.

Se spune despre acest Depuis ca era capabil sa omoare un bou dintr-o singura lovitura cu pumnul si ca, mai mult, putea sa care animalul in spate pe o distanta mai mare de 100 de metri.

Thomas Thopham (1702 – 1749)

Ceva mai sigure sunt insa datele privitoare la englezul Thopham, contemporanul lui Maurice de Saxe (1696 – 1750), ultimul un general francez celebru, politician implicat intrigi la nivel inalt, dar si un impatimit al sportului cu greutati.

Ramanand insa la Thopham, trebuie spus ca unii il considera unul dintre cei mai puternici oameni tuturor timpurilor. In fata carciumei sale din Islington, Londra, Thopham isi distra musterii radicand greutati colosale. Cu ajutorul unor franghii legate de gat!, pe un podium din lemn, a ridicat peste 600 de kilograme (reprezentand trei butoaie pline cu apa), in fata a numerosi martori, performata notata in documentele vremii (25 mai 1745). Daca tot suntem aici, sa spunem ca recordmanul de azi la indreptari, Andy Bolton, a fost inregistrat cu 457,5 kilograme.

Ridica deasupra capului bari cu greutati de peste 100 de kilograme folosindu-si numai degetele mici, batea piroane in scanduri cu ajutorul pumnilor, iar intr-o demonstratie publica tinuta la Derby a saltat cu dintii o masa din lemn de 70 de kilograme!

Va urma

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: