Cei mai puternici oameni din lume. Ep.2

by: D.B.

Angus Mac Askill (1825-1863)

Secolul al XIX-lea a adus o dezvoltare fara precedent a sportului cu greutati. Personajele principale, atleti cu o constructie musculara impresionanta, au devenit extrem de populari.

Dovada ca Angus Mac Askill, cel mai solid si cel mai puternic om al tuturor timpurilor (inregistrat ca atare de editia din 1981 a Cartii Recordurilor), a fost primit de regina Angliei, care a oferit un dineu in cinstea sa!

Mac Askill (foto din epoca, sursa thehumanmarvels.com), un scotian care si-a construit faima pe doua continente, Europa si America de Nord, avea 2,36 metri si undeva spre 240 de kilograme, dar nu soca doar prin gabarit, intr-o epoca in care un barbat de 1,80 metri era considerat inalt.

Forta sa era colosala, iar el era incantat sa o demonstreze. Cronicile vremii indica faptul ca se plimba adesea prin oras cu cate un butoi de 150 de kilograme sub brat. A ramas in istorie pentru performanta de a ridica la piept o ancora in greutate de 1.350 de kilograme! Oare cat ar fi ridicat azi, cu un alt gen de alimentatie si, fara indoiala, cu mai multe solutii pentru antrenament? Totodata, cat ar fi putut ridica un Angus indopat cu steroizi?

Angus Mac Askill e exemplul cel mai bun ca, ajutat de caracteristici fizice de exceptie, omul poate atinge performante uluitoare, fara sa faca apel la industria chimica. Ce credeti ca manca Angus? In vremurile bune, dupa ce a atins celebritatea, si-a putut permite carne si bere la fiecare masa!

John Holtum (1845 – 1919)

Este primul exponent al “strongman-ilor” scandinavi. Danezul a fost primul, si cam singurul, care i-a contestat lui Mac Askill calitatea de “cel mai puternic om din lume al tuturor timpurilor”. A facut-o insa in alt fel: Holtum oprea ghiulele de 25 de kilograme, trase dintr-un tun veritabil! O facea in spectacole de balci, in fata unui public de fiecare data numeros. Performantele sale au fost puse la indoiala, dar testele nu au facut altceva decat sa indice ca totul e real, de la tun, la proiectilele din fier si la praful de pusca. Ceea ce nu s-a putut explica a fost forta supraomeneasca a lui Holtum.

Si-a construit o faima imensa si francezul Pierre Gasnier (1862 – 1923), un alt circar extreme de puternic. Maruntel, la abia 1,68 metri si 70 de kilograme, Gasnier rupea lanturi infasurate in jurul pieptului folosindu-se doar de forta cutiei sale toracice. Ridica 170 de kilograme deasupra capului!

Lanturi rupea si polonezul Alexander Zass (1888 – 1962), insa prin forta bratelor. A ramas in memoria sportului prin faptul ca e inventatorul antrenamentului isometric.

Louis Cyr (1863 – 1912), un Canadian dintr-o familie de taietori de lemne, a fost unul dintre ultimi “uriasi” ai secoluli al XIX. Dupa ce a ridicat 124 de kilograme cu o singura mana, a tinut pe spate o platforma din lemn pe care se aflau 16 barbati. Greutatea acestei platforme era de 1.967 de kilograme.

Va urma

PS. Despre actualul cel mai puternic om din lume, puteti citi aici: http://www.descopera.ro/sporturi/5737913-mariusz-cel-mai-puternic-pamantean

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: