Cei mai puternici oameni din lume 4

by: D. B.

Eugene Sandow (1867 – 1925)

Luis Durlacher fost un excelent promotor si a stiut, dupa reguli valabile chiar si azi in lumea spectacolului, sa creeze personaje. Detinea o sala la Bruxelles, unde, intr-o zi i-a trecut pagul un alt neamt, Friedrich Wilhelm Muller (1867 – 1925).

Rebel incurabil, scandalagiu notoriu si mare afemeiat, Muller iubea in egala masura sportul. Pe langa forta, Durlacher l-a antrenat si pentru lupte, dupa traditia scolii germane.

Muller a reusit destul de iute sa iasa in evidenta, castigand cateva competitii de lupte libere. A prins o mare incredere in sine dupa ce l-a invins pe italianul Bartoletti, una dintre vedetele vremii.

Si, in timp ce-i poza unui pictor aflat in cautarea idealului grec de frumusete a corpului, lui Muller i s-a soptit ca marele Samson de la Londra, considerat cel mai puternic luptator din lume, este doar un escroc. Samson isi provoca spectatorii in show-urile sale, propunandu-le o suma de bani pentru a-l invinge. Nu se incumeta nimeni sa urce pe scena.

Muller a facut-o. Avea nevoie de mia de sterline pusa in joc, dar si o mare foame de faima.

A castigat fara multe probleme, a luat banii, iar cum atunci, ca si azi, marii sportivi erau eroi, celebritatea a aparut instantaneu.

Sub pseudonimul Eugene Sandow avea sa devina unul dintre cei mai adulati showmani ai vremii. Daca e sa fim cinstiti, „parintele culturismului” cum ii spun cei mai multi comentatori ai sportului, a fost inainte de orice un comediant de balci, unul ce-i drept bine platit pentru a indoi furculite, pentru a spage bucati de teracota ori pentru a lupta cu fiarele, in spectacole, altfel, cel putin indoielnice.

A fost insa si pretul platit pentru independenta. A intuit ca nu halterele, ci modelarea corpului cu ajutorul greutatilor, culturismul, are un potential imens si a profitat de faima castigata. Revista fondata de el, „Sandow’s Magazine”, a avut un succes imens. A pus la punct aparate noi,  extensoarele sale revolutionand sportul.

A fost si primul organizator de concursuri de anvergura, la a sa „Great Physique Competition” (1901) oferindu-i castigatorului, W. L. Murray, un premiu de 500 de lire sterline si o statueta. Aceasta il infatisa pe Sandow sprijinind o haltera cu mana. Azi, aceeasi statueta e premiul pe care-l primeste invingatorul de la Mister Olympia! Biografia si ideile despre antrenamentul cu greutati ale „parintelui culturismului” sunt cuprinse in cartea „Sandow’s Sistem of Physical Training”, editata de G. Mercer Adam, sub directa indrumare a lui Sandow, in 1894.

Va urma

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: