Vrajitorul Treolar

by: M. O.

In 1903, in Statele Unite, la Madison Square Garden din New York, se organiza o competitie deschisa tuturor sportivilor, nu doar culturistilor, „America’s Most Perfect Developed Man”. Competitia a fost castigata de Albert T. Jenkins, cunoscut ca Al Treolar (1873 – 1960), ulterior autor al unui popular manual de exercitii, scris impreuna cu asistenta sa, Edna Tempest.

Ce e interesant in acest manual? Ei bine, pe langa faptul ca se acoda o atentie deosebita exercitiilor cu ganterele si aparatele, pana aici haltera fiind considerata cvasisuficienta, Treolar propune, ca si Triat pe vremuri, programe specifice pentru femei si pentru copii! De asemenea, capitole aparte sunt dedicate cresterii in masa musculara si reducerii stratului adipos.

Este una din primele sistematizari cunoscute, asa ca merita macar putina atentie. Vine din partea unui invingator, unul care si-a rationalizat alimentatia, dar nu a folosit nici un fel de substante ajutatoate. In epoca, sucul de rosii, cu efectele sale antioxidante, mierea de albine si fructele, in general, erau „suplimentele nutritive”.

Asadar, cum lucra Treolar?

Ca mijloace de lucru, ganterele erau de baza. Nu schimba greutatea, ci marea numarul de repetari, fapt care l-a ajutat sa castige definire musculara.

GRUPA 1. UMERI. Era considerata grupa prioritara. Iata un exemplu:

1. Ridicari prin fata cu ganterele. Treolar propune 20 de repetari pentru fiecare brat.

2. Fluturari laterale cu rotire si trecerea ganterelor deasupra capului. 20 de repetari

3. Fluturari laterale, ducerea ganterelor pana la inaltimea umerilor. 20 de repetari

4. Impins la cablurile fixate in perete, pana la epuizare.

5. Fluturari din aplecat la 90 de grade. 20 de repetari.

6. Tractiuni la cablurile scurte. Acestea erau fixate la inaltimea umerilor [i vizau dezvoltarea grupelor posterioare ale humerusului.

7. Impingerea ganterei in fata, de la piept, stand in picioare. 20 de repetari. Treolar vorbea despre acest exercitiu ca fiind de tranzitie spre cele ce antreneaza bicep[ii.

GRUPA 2. BICEPS

1. Cu ganterele, din picioare, flexii. 20 sau 30 de repetari pentru fiecare brat, alternativ.

2. Pornind de la acest prim exercitiu, Treolar executa variante: cu un singur brat ori flexii cu ambele gantere. Lucra intotdeauna din picioare.

GRUPA 3. PIEPT SI TRICEPS

1. Flotari. 30 de repetari.

2. Intins pe podea, ridicarea partii superioare a corpului (flotari), trenul inferior ramane jos. 30 de repetari.

3. Fluturari cu ganterele. Folosea un taburet pentru sprijinirea spatelui si o lada, pentru picioare. 20 de repetari.

4. Cabluri (ca si azi). 20 de repetari. Treolar varia inaltimea la care erau fixate acestea, in functie de partea pe care dorea sa o lucreze.

5. Triceps la extensor. Similar extensiilor la helcometru. 30 de repetari.

GRUPA 4. PICIOARE

1. Genuflexiuni. 30 de repetari

2. Genuflexiuni pe un singur picior. 10 repetari

3. Sarituri cu extensia corpului. 20 de repetari.

4. Ridicari laterale ale piciorului, alternativ. 50 de repetari

5. Gambe. Mai intai pe ambele picioare, apoi pe un singur picior. Pana la epuizare.

GRUPA 5. ABDOMEN

Este o grupa ce beneficia de o atentie aparte, Treolar executand o mare varietate de exercitii. Celor bine stiute de toata lumea, efectuate si azi, le adauga diferite tipuri de extensii si rotiri ale trunchiului. Lucra zilnic, pana la epuizare.

GRUPA 6. SPATE

1. Culcat pe burta, se ridica in acelasi timp trunchiul, cu bratele intinse in fata, si picioarele. 30 de repetari

2. Ramat din sezut la extensor (similar helcometrului de azi). 30 de repetari.

3. Culcat pe spate, se ridica abdomenul, corpul ramane sprijinit pe talpi si pe umeri. 30 de repetari.

4. Indreptari cu ganterele. 30 de repetari.

Treolar combina aceste exercitii cu unele preluate din gimnastica, de pilda stat in maini si, totodata, flotari din stand in maini. In afara de umeri si tricepsi, acest exercitiu implica puternic muschii spatelui. Treolar nu avea dorsalii uriasi ai culturistilor de azi, dar nici nu urmarea asta. Tinta lui era armonia. Nu neglija muschii gatului, pe care-i punea la munca … stand in cap.

De asemenea, Treolar lucra cu un soi de maciuca din fier, in fapt o bara cu greutate doar la un capat, exercitii pentru implicarea muschilor stabilizatori. Metoda nu era noua, fiind preluata din antrenamentele pentru forta cu bilele de fier, asa numitele, azi, kettlebells. Despre care vom vorbi ceva mai incolo.

Ei bine, cand am inceput sa-mi construiesc programul de fitness ce m-a ajutat sa pierd 20 de kilograme in 12 luni, am pus la baza metodele lui Treolar, pe care le alaturam unui set de idei “furat” de la Staley! Am folosit extensorul, dar nu ca si campionul american, si nu m-am atins de acele “maciuci” din fier. Le-am inlocuit cu miscari preluate din gimnastica rusa, constatind rapid ca acestea au un efect imediat asupra stratului adipos. “Dovlecului” de sun tricou, i-au fost fatale!

Tocmai de aceea consider ca un capitol dedicate maestrului modern al bilelor de fier, un fost luptator de comando sovietic, este necesar. Voi explica, apoi, in ce fel am adaptat haltera si ganterele pentru a executa aceste miscari, vitale pentru muschii stabilizatori.

Abia apoi voi trece la Grimek si la metodele sale si la Vince Gironda, ultimul un mare performer, pe nedrept uitat. Pentru a ajunge intr-un final la expunerea acelui program cu ingrediente diverse pe care mi l-am creionat singur si care, o repet, m-a ajutat sa slabesc 20 de kilograme. In conditii cat se poate de civilizate, fara piei atarnand pe burta!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: