De ce a picat Ceausescu? Intrebare cu un raspuns simplu

by: Pol. Incorect

Haideti sa vedem contextul. Cine avea interes ca dictatorul sa dispara, in afara de romani, satui de el pana peste cap? Rusia, SUA, Germania? Povesti!

Interesul principal era al marilor companii. Romania era o piata de 24 de milioane de locuitori, intre timp au ramas 21, insa aceasta piata era inchisa. In 1979, un cap de pod a fost creat in Europa: Polonia. Aici se nastea „Solidaritatea”, care avea sa creeze o bresa de neacoperit in sistemul socialist. Ce reprezenta pentru marile corporatii acest sistem socialist? O piata de 400 de milioane de locuitori, incluzand aici URSS. Si, mai mult, cei 1 miliard de locuitori ai Chinei asteptau momentul in care vor fi cuceriti. Pentru ca dislocarea sistemului socialist in Europa a dus, inevitabil, la deschiderea pietei chinezesti. Ca, ulterior, China a folosit totul in favoarea sa, asta e cu totul alta poveste.

In 1983, URSS era deja in pragul disolutiei. Imperiul cadea, lasand loc marilor companii sa se desfasoare. In 1989, decembrie, o ultima piata inchisa trebuia sa cada. Iar aceasta era Romania. Va mai amintiti? Marcile de atunci erau Dero, Dacia, Eugenia, Cico, Murfatlar, toate autohtone. Mai e nevoie sa le numim pe cele de acum? Fara indoiala, nu! E greu de contabilizat cat castiga intr-un singur an companiile globaliste in Romania. Daramite in 20 de ani!

Fostele state socialiste au fost vaci de muls, iar termenul nu e dur deloc, vreme de doua decenii. Nu e vorba doar de consumatori, ci si de ceea ce se petrece la nivel de stat. Cat din bugetul acestor tari e folosit in favoarea propriilor cetateni si cat in favoarea altora, de afara?

Colonialismul s-a incheiat acum multe decenii. Teritorial, poate. Regimul consumist, caruia i se datoreaza criza actuala, nu e decat un nou colonialism. De factura economica.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: