Problema de atitudine

by: Carcotasul

O echipa estica o recunosti oricand. Doua, trei sclipiri, apoi, inevitabil, se produce ceva grotesc. Sahtior-ul lui Lucescu a lasat impresia ca e o echipa mare, in primele doua meciuri din Champions League. A venit momentul Arsenal si a clacat. Inexplicabil pentru un vestic, dar tipic pentru o echipa estica.
CFR Cluj e un alt caz. A punctat de doua ori la Munchen, dar si-a dat trei goluri. Pentru ca si ultimul e creatia clujenilor.
Problema consta in atitudine. Suntem dominati de temeri si de frustrari. Teama de succes e mai mare decat teama de esec. Esecul reusim sa-l explicam, invariabil, prin „ce ghinion am avut”. Succesul, care cand vine e obtinut eroic, in genunchi, nu-l putem explica. N-avem cuvinte pentru asa ceva, ne lipseste, pur si simplu, organul de perceptie.
Mai e ceva de remarcat: avem o putere incredibila de asimilare. Strainii care vin la noi se romanizeaza rapid. Le ia o jumatate de an ca sa inteleaga ce-i pe aici si sa se adapteze. Smecheria e mai usoara decat munca, mititeii sunt mai gustosi decat puiul cu salata.
Iar fatalismul e organic in est. Azi dimineata a aparut un studiu care ne plaseaza pe primul loc in topul pesimistilor din Europa. Suntem cei care au increderea cea mai redusa in viitor. Pe undeva e firesc. Ce e aia, „viitor”? In Romania acestui al doilea ev mediu, cuvantul nu face sens. Iluminismul e departe. 25 de ani a zis Brucan. El a fost ultimul optimist.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: