Doi barbati iesiti din comun: Grimek si Stanko

by: M. O.

In numeroase interviuri si articole, fostul mare campion John Grimek insista pe faptul ca se pregatea ore in sir, incluzand toate grupele musculare si insistand pe exercitii grele, cu haltera.

5 ore pe zi, toate grupele
Pentru cei mai multi dintre sportivii de azi, pare imposibil. Zilnic, 4 sau 5 ore, toate grupele! Greu de crezut, mai ales ca intre timp in epoca si-a facut loc ideea ca antrenamentul corect e cel fragmentat, cu doua, cel mult trei grupe antrenate la o singura sesiune.
Ei bine, recent s-a ajuns la concluzia ca Grimek este cel care a avut, macar in parte, dreptate. „Antrenamentul fragmentat pe parti ale corpului, antrenate in zile diferite, poate functiona doar in cazul atletilor care abuzeaza de produse farmaceutice. Pentru cei care se pregatesc natural, drumul corect este cel al antrenamentului pentru tot corpul la o singura sesiune, insistand pe exercitiile de baza. Este cea mai buna metoda, dar cei mai multi sunt prea orbiti de teorii ca sa vada adevarul”, spune Bob Whelan.
Un antrenament in care se insista pe genuflexiuni – lui Grimek nu-i placeau, dar le favoriza la in sedintele de pregatire – indreptari, impins din picioare cu bara (umeri) – va fi intotdeuana mai solicitant si va da rezultate. Castigul va fi cel in masa musculara, iar Grimek tocmai prin aceasta a impresionat.
O alta discutie, insa, e cea legata de recuperare. Azi se spune ca dupa un antrenament complet e nevoie de o pauza de cel putin doua zile. Whelan propune doua antrenamente la 7 zile sau chiar doua antrenamente la 10 zile.
Cum reusea Grimek, atunci, sa revina in sala zi dupa zi, reluandu-si o rutina ce pare azi imposibila? O explicatie ar fi ambitia sa iesita din comun. Alta, calitatile sale fizice, rezistenta sa naturala. O fi suficient?

Campionul care a invins orice piedica

Probabil ca da. Pentru a reusi in acele vremuri trebuia sa ai aceste atribute. Este relevant cazul lui Steve Stanko (foto), Mr. America in 1944 si Mr. Univers in 1947, un exemplu formidabil despre cat de departe se poate ajunge chiar si atunci cand soarta iti este potrivnica.
O feblita l-a transformat in invalid, insa Steve nu a cedat. Desi medicii i-au interzis sa faca efort fizic intens, Stanko mergea la sala in carje si efectua toata gama de exercitii posibila din pozitia culcat. In cele din urma, dupa luni de chin, a putut lucra din asezat si, in cele din urma, din picioare!
Ce caracter putea sa aiba un astfel de om? In 1938, cu cateva zile inainte de campionatele nationale de haltere ale SUA, Steve Stanko s-a taiat la mana cu un cutit. Adesea confectiona cu mana lui centuri de antrenament din fasii de piele. Lama a alunecat si i s-a oprit in palma. Taietura a fost oribila si a necesitat multe puncte de sutura. Participarea sa la concurs era imposibila, dar Stanko nu s-a lasat. In timpul competitiei, suturile s-au desfacut, iar rana a inceput sa sangereze abundent. Steve a umplut-o cu ghips si a continuat concursul. Nu numai ca a castigat, ci a stabilits[i un nou record national!
Stanko si Grimek s-au antrenat impreuna, la York. Au avut si un destin asemanator, pana la un punct. Ambii au inceput sa se pregatesca acasa pentru a castiga, ulterior, competitii nationale si internationale de haltere si culturism.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: