Bondarul si-a luat zborul

„Nu ar trebui sa fie posibil pentru un bondar sa zboare”, a declarat recent Hakan Samuelsson, CEO al Volvo, referindu-se la aripile mici ale insectei, plasate de-a stanga si de-a dreapta unui corp greoi, cu forma unui ghem de canepa. „Si, totusi, bondarul reuseste”, a completat el, pentru media, la recentul show auto de la Geneva.

Poate parea o declaratie trufasa, daca punem in balanta si intrebarea, banala altfel, care a generat-o: „Cum se explica succesul Volvo?”.

S90

In 2010, cand Geely Holding Gruop a cumparat cu 1,7 miliarde de dolari marca de la Ford, expertii vorbeau de sanse minime de supravietuire”. Exemple de esec – vorbim despre un an, 2010, in care criza economico-financiara se manifesta acut – erau destule.

Cel mai la indemana: Saab, o marca ce starneste inca destule nostalgii. De altfel, si Saab a fost dorita de chinezi, dar General Motors s-a opus (2010). A venit sfarsitul.

Soarta evitata de Volvo, o companie operationala inca din 1927 (foto: Volvo OV4).

volvo ov4

Scoate aur din orice. La propiu

Artizanul reusitei Volvo e considerat Li Shufu, miliardarul definit de occidentali „un Henry Ford al Chinei”. In Orient i se apreciaza talentul de intreprinzator, curajul si viziunea, dar si inclinatia catre arta, in special spre imagine – pictura si fotografie – si poezie. Profesia sa de baza este aceea de inginer. A avut succes atunci cand a izbutit sa o combine cu pasiunea.

li shufu

”Am inceput ca fotograf, cu o camera foarte ieftina, de numai 16 dolari”, a declarat Li Shufu (foto) pentru Financial Times. N-a ramas aici, desi a fost tentat dupa ce a construit propria sa camera foto profesionala. Experienta castigata developand fotografii l-a ajutat sa inteleaga ca argint si aur se gasesc oriunde in jur. A inceput sa il extraga din diferite masinarii. Si a facut bani din asta!

2,4 kilograme de aur

si 25 kilograme de argint, alaturi de 900 de kilograme de cupru se pot extrage din 100.000 de telefoane mobile

sursa: VTT Technical Research Centre, via descopera.ro

Cu Volvo a fost la fel. Marca aflata – atunci, in 2010 – in criza profunda a fost transformata intr-o vedeta de vanzari a momentului 2016. Si e loc de crestere si pentru 2017. De altfel, desi nu e marca de volum, la Volvo se vorbeste in orizontul anului 2020 despre dublarea vanzarilor pe unele piete importante, inclusiv cea americana!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

534.332 unitati a vandut Volvo in 2016, cu 200.000 mai multe decat in 2009

sursa: Automotive News

1,25 miliarde de dolari a fost profitul operational al Volvo in 2016, rezerva de cash a companiei ajungand la 4,3 miliarde de dolari, cu 2,9 miliarde de doari mai mult decat in 2015

sursa: Automotive News

100 de tari gazduiesc spre vanzare produsele Volvo in acest moment

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Trei fabrici in China,

una in Statele Unite

„Geely, contrar temerilor, a tinut ancorat Volvo de tinutul sau natal, Suedia, dar, in acelasi timp, i-a oferit acces la finantele chinezesti, in general, i-a creat toate conditiile pentru a putea sa isi contureze o strategie la scara mare”, a explicat popularul jurnal Automotive News.

Cu alte cuvinte, chinezii au venit cu bani si au deschis pentru brandul suedez piata asiatica. Doua actiuni care pot fi suficiente pentru a garanta succesul.

Acestea vor fi continuate insa, inevitabil, cu investitii in productie. In noiembrie anul trecut, Volvo a anuntat oficial ca vor fi deschise trei fabrici in China si una in Statele Unite, pe langa cele doua unitati de productie din Europa (Goteborg si Gent). Practic, masinile vor fi produse acasa la cumparatori.

Al 4-lea an-record

Cei de la Volvo au adaugat ca toate unitatile de productie vor respecta standarde inalte de calitate.

„Volvo a fost primul producator vestic de automobile care a exportat in Statele Unite un automobil premium fabricat in China, in 2015, sub inscriptia S60”, a exemplificat, intr-un comunicat oficial, Volvo Car Group.

Tot in China va fi fabricat si primul Volvo integral electric.

In acest moment, la Volvo lucreaza 31.000 de persoane. Administratia – cu tot ce reprezinta ea, inclusiv compartimentele de dezvoltare – este locata in Suedia, dar exista un important „head office”pentru China, plasat in Shanghai. Masinile se asambleaza in acest moment la Goteborg (Suedia), Gent (Belgia), Chengdu (China) si Daquing (China). Motoarele sunt fabricate la Skovde (Suedia) si Zhangjiakou (China), in vreme ce componentele de caroserie – la Olofstrom (Suedia).

Declaratie:

hakan

Generam mai mult cash decat am anticipat. Acum trei ani nimeni nu s-ar fi asteptat sa aungem la acest nivel atat de repede”

Hakan Samuelsson, CEO Volvo

Estimarile optimiste in ceea ce priveste vanzarile sunt alimentate, de altfel, si de cifre: in martie 2017, Volvo a raportat o crestere de 7,1 la suta pentru primul trimestru (sursa: Volvo Cars Group), anticipand un al patrulea an-record ca vanzari. Si, avand in vedere planurile de dezvoltare ce se fac la Geely si Volvo, foarte probabil nu va fi ultimul.

Foto:

XC60 ramane modelul cel mai bine vandut de catre Volvo, cu 18.420 de unitati livrate in luna martie (14.676 in perioada similara a anului trecut)

volvo

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: